MODDERGAT - In museum ’t Fiskershúske in Moddergat is van 19 september t/m 31 oktober 2020 de expositie ‘Bûtendyks en binnedyks, schilderijen en aquarellen van Rein Halbersma’ te zien. In de expositie hangen 14 werken van de in Kollum woonachtige kunstenaar. De tentoonstelling laat de bezoeker dier en landschap rond Moddergat bleven.

Rein Halbersma (1949) is een Friese kunstenaar wiens werk je kunt onderbrengen in de categorie noordelijk realisme. Zijn schilderijen en aquarellen laten de bezoeker het landschap van Noardeast Fryslân beleven. Rein is jarenlang vrijwilliger van ’t Fiskershúske geweest.

Rein werd geboren in Leeuwarden en groeide op in Wanswerd aan de Streek. Al op jonge leeftijd bleek zijn aanleg voor tekenen. Na 1979 ging hij zich serieus aan de kunst wijden en volgde een tiental jaren lessen bij verschillende bekende kunstenaars. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren, bomen, landschappen en portretten waarvan de voorbeelden in de tentoonstelling te zien zijn.

“Wandelend, fietsend of rijdend in de auto beklijven beelden op mijn netvlies. In mijn gedachten ontstaat het beeld en de compositie”. Het levert herkenbare beelden op van de plekken en plaatsen in de regio, dok Lauwersoog, de centrale as, bos bij Feankleaster, een tjalk bij Dokkum, de zeedijk bij Wierum en Belgische trekpaarden bij Paesens.

Het werk in de expositie ‘Bûtendyks en binnendyks’ te koop.

Bij de expositie verschijnt op 21 september het boek EACHWIID – IT WURK FAN REIN HALBERSMA bij Uitgeverij Wijdemeer (www.wijdemeer.nl). In het boek zijn zo’n 70 werken opgenomen, met begeleidende teksten van schrijven (en oomzegger) Jack de Boer. Het boek is te koop in de museumwinkel.

Informatie over openingstijden is te vinden op www.museummoddergat.nl. Ook kan hier een entreebewijs worden gereserveerd.