DOKKUM - In Museum Dokkum is van 12 oktober t/m 11 januari 2020 de expositie ‘Van sloof tot eva, de schorten van Loes M. Schurer’ te zien. In de expositie is een deel van de bijna tweeduizend (2000) schorten tentoongesteld, die mw. Loes M. Schurer uit Dokkum in meer dan veertig jaar heeft verzameld.

Een schort is een kledingstuk dat als bescherming over andere kleding heen gedragen wordt. Het kan een simpel stuk stof zijn. Maar het kan ook een rijkversierd kledingstuk van fijne zijde zijn, of een stijf gesteven deel van een verpleegstersuniform. Een schort heeft vele verschijningsvormen.

De oudste tentoongestelde schort is bijna tweehonderdvijftig jaar oud en de jongste is van zeer recente datum. Er zijn grote en kleine schorten te zien, witte, zwarte en bontgekleurde, schattige kinderschortjes en een stoere leren voorschoot. De verzameling is bijzonder divers, wat ook niet anders kan met bijna tweeduizend verschillende schorten. Tijdens de expositie worden meer dan 100 exemplaren getoond.

Loes Schurer is al sinds jaar en dag als vrijwilligster betrokken bij het museum en mede daarom droeg ze haar collectie over aan Museum Dokkum. In de expositie vertelt Loes zelf door middel van video over haar bijzondere verzameling.

Informatie over openingstijden en activiteiten is te vinden op www.museumdokkum.nl.