DOKKUM - Museum Dokkum is druk bezig met de voorbereidingen van de expositie over hergebruikt textiel die half juni van start zal gaan. De tentoonstelling met de titel “Nijmakke âld” gaat over de manier waarop mensen vroeger kapotte kleding repareerden of oude kleding vermaakten. Daarvoor vraagt Museum Dokkum de medewerking van de inwoners van Noardeast-Fryslân.

Heeft u een bijzonder kledingstuk dat van hergebruikt textiel gemaakt is? Voor de expositie is Museum Dokkum specifiek op zoek naar een doopjurk gemaakt van een trouwjurk, of kinderkleding gemaakt van kleding voor volwassenen. Hedendaagse voorbeelden zijn ook welkom.

Vroeger was het noodzakelijk om kleding zo lang mogelijk te dragen. Mensen hadden niet veel geld dus was het zonde om versleten kleding weg te gooien. Zo werden sokken met naald en draad gestopt en legden ze naden van kleding uit, zodat kinderen een kledingstuk langer konden dragen. Dit is een groot verschil met vandaag de dag. Modetrends volgen elkaar razendsnel op. Daarnaast is kleding tegenwoordig veel goedkoper, waardoor we ze sneller weggooien. Het is zelfs goedkoper om nieuwe sokken te kopen dan tijd en energie te steken in het stoppen van sokken. En wie kan dat tegenwoordig nog?

Bent u in het bezit van kledingstukken die een tweede leven hebben gekregen en die in de tentoonstelling opgenomen kunnen worden? Graag ontvangt Museum Dokkum voor 15 mei foto’s van de kledingstukken met bijgaand verhaal. Contact opnemen kan via het telefoonnummer 0519-293134 of via adlib@museumdokkum.nl.