MODDERGAT - Museum ’t Fiskershúske in Moddergat is in de kerstvakantie van 24 december t/m zaterdag 7 januari open voor bezoek (m.u.v. 25 december, 31 december en 1 januari). Het museum komt even uit de winterslaap en ontvangt bezoekers graag in de gezellige decembersferen. In deze twee weken worden er verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Het museum geeft een kijkje in de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur van de Waddenzeekust. Tijdens de kerstvakantie vertellen we in het bijzonder over vier kerst- en winterverhalen uit het dorp. Toeval of niet, op kerstavond zijn er in de geschiedenis verschillende strandingen van schepen geweest tussen Ameland en Schiermonnikoog. De kustbewoners van Wierum en Moddergat hebben zich in de jaren dan ook vaak ingezet om opvarenden te redden uit hun benaderde situaties.

4 verhalen

Het verhaal van de redding van de bemanning van het schip de Sirène gebeurde 175 jaar geleden en kent een bizarre afloop, waarbij de bevroren benen van de kapitein geamputeerd moesten worden. Bij een andere redding, 30 jaar later in 1877, staat het heldhaftige optreden van de redders centraal. De Pauline kwam in een storm vast te liggen op een zandplaat, bij Schiermonnikoog. Redders en vissers van het eiland, Moddergat en Wierum deden allemaal een poging de bemanning te redden.

Ook vertellen we over de mislukte redding van de L.A. Buma, de reddingboot van Moddergat. In 1916 woedde een sneeuwstorm en een melding kwam van een schip in nood. Een pad naar Oostmahorn moest worden vrij geschept van sneeuw. Maar omdat het zo lang duurde was de bemanning van het schip in nood al gered.

Een winterverhaal dat we niet mogen overslaan gaat over de ‘Ramp van Wierum’ in december 1893. Bij de ramp vergingen 13 schepen en kwamen 22 vissers om het leven.

Voor kinderen
Ga op onderzoek uit met een speurtocht door het museum, neem deel aan de knutsel- en tekenactiviteiten en luister naar de verhalen van de rondleider.

Op 27, 28 en 29 december start er om 12:00 uur een natuur- en kweldertocht vanaf het museum, geschikt voor alle leeftijden. Aanmelden kan alleen via de website.

De Kerstman op visite

De kerstman komt op zaterdag 24 december op visite! Ga met hem op de foto en luister naar zijn sterke verhalen.

Meer informatie en de openingstijden zijn te vinden op de website www.museummoddergat.nl. Na de kerstvakantie gaat het museum weer terug in haar winterslaap. Op zaterdag 18 februari 2023 openen de deuren voor het nieuwe seizoen met de expositie ‘Verpakt in vis’.