DOKKUM - Ruim 500 basisschoolleerlingen leerden in twee weken tijd over het Friese skûtsjeverleden tijdens het educatieproject ‘Pake syn Skûtsje’. Het gratis lespakket is een initiatief van Sport Fryslân en Stichting Foar de Neiteam waarbij samengewerkt wordt met Museumfederatie Fryslân, Fries Scheepvaartmuseum, Skûtsjemuseum Earnewâld en Museum Dokkum.

De kinderen kregen les in de twee Dokkumer skûtsjes: ‘De Noarderling’ en de ‘Ebenhaëzer’. De vrijwilligers van de skûtsjes vertelden enthousiast over de skûtsjes: van de bouw, de kenmerkende eigenschappen en het vroegere leven aan boord. De Ebenhaëzer wordt tegenwoordig nog gebruikt als wedstrijdskûtsje. De Noarderling is daarentegen nog een grotendeels origineel museumskûtsje dat voornamelijk ingezet wordt om de geschiedenis te vertellen.


Het educatieproject krijgt ook volgend jaar weer een vervolg. Vanwege het grote succes hebben scholen zich nu al opgegeven. Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij Jacob Bosma via jjbosma@museumdokkum.nl.