FRYSLAN - Op zondag 19 maart is het Kletterdei: de dag dat de elf fonteinen in de elf Friese steden weer aan gaan na een maandenlange winterslaap. Dit jaar vindt deze feestelijke dag, georganiseerd door Merk Fryslân, plaats in Franeker. De avond voor Kletterdei is er in Bolsward een Kletterdei Konsert én het hele jaar zijn er in de provincie allerlei festiviteiten, want de fonteinen vieren dit jaar hun vijfde verjaardag. En omdat bij een verjaardag taart hoort, zijn de Friese 11fountains oranjekoeken vanaf het Kletterdei-weekend ook weer door de hele provincie verkrijgbaar.

Vijf jaar geleden kregen elf sculpturen van internationale kunstenaars hun levensgrote vorm in de Friese steden, omdat Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad was uitgeroepen en dat vierde met de hele provincie. Bolsward kreeg De Vleermuis, Franeker de Oortwolk, Leeuwarden de Love-fontein en ook alle andere steden kregen een fontein die past bij de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stad.

Kletterdei Konsert in Bolsward

Om het vijfjarig bestaan van deze klaterende kunstwerken te vieren, is er op zaterdagavond 18 maart in de Martinikerk in Bolsward een 'Kletterdei Konsert'. NASKA Brass United, onder leiding van Jan Vermaning, verzorgt samen met internationaal concertorganist Eeuwe Zijlstra dit bijzondere concert, dat Merk Fryslân graag opneemt in het programma. Er is muziek te horen van Händel, Britten, Susato en Smetana, en ook nieuw werk dat speciaal voor dit concert gecomponeerd is. Dansgroep Attitude verzorgt een waterdans en gedeputeerde Sietske Poepjes opent het concert.

Feest in Franeker
Op zondag 19 maart is er op en rondom De Breedeplaats in Franeker veel te doen: naast de feestelijke opening zijn er lezingen van onder andere burgemeester Marga Waanders, stadsgezicht Josse Pietersma en directeur van het Planetarium Adrie Warmenhoven. Kinderen kunnen hun eigen rap maken onder leiding van rapper Martijn Werkhoven, oftewel Raptiel, en ze mogen schilderen onder begeleiding van beeldend kunstenaar Tieneke van Montvoort. Alle lezingen en activiteiten zijn gratis, ook de workshops voor de kinderen.
Alle informatie over de festiviteiten is te vinden op: www.friesland.nl/11fountains.