HEEG - Voor Friezen en bezoekers van Friesland kan de start van de lente maar een ding betekenen: volop genieten op en rond het water! Het watersportseizoen is vandaag dan ook officieel geopend bij de Heeger brug De Syl. Dit werd gedaan door Visit Friesland en gedeputeerde Avine Fokkens, die met een druk op de knop de brug openzette naar een duurzaam vaarseizoen voor de aanwezige elektrische bootjes, supboard en kano’s. “Met deze opening zeggen we dat het vaarseizoen nu begint maar eigenlijk is dat al lang begonnen. Varen in Fryslân kan ook in het late najaar en het vroege voorjaar. Zie de Elfstedentocht van André van Duin en Janny van der Heijden afgelopen winter. Recreëren in alle seizoenen, dat is wat wij als provincie graag zien”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens.

Duurzaam varen in Fryslân
De Friese watersportsector verduurzaamt zich in rap tempo, omdat de provincie dit stimuleert vond de opening van het watersportseizoen plaats bij de start van een van de electric only vaarroutes. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit routes waar het alleen toegestaan is om elektrisch te varen. Ook veel Friese bootverhuurders bieden een breed scala aan duurzame boten aan, van kleinere modellen voor met zijn tweetjes tot aan volledig elektrische lifestyle boten met alles aan boord voor een langdurig verblijf. Extra bijzonder zijn de 100% recyclebare sloepen van Hoora Watersport. Deze hyperduurzame sloepen zijn over enkele weken klaar om het water op te gaan.

Opgeruimd vaart netjes
Onder de noemer Opgeruimd Vaart Netjes ontvangt iedere waterrecreant bij aankoop van een Marrekritewimpel een Opgeruimd Vaart Netjes-vuilniszak, om bij te kunnen dragen aan schoon vaarwater. Hiermee wordt Friesland een steeds duurzamere bestemming. Vorig jaar werd deze schoonmaakactie, die in 1979 en 1985 al voor minder vervuiling op het water moest zorgen, nieuw leven ingeblazen. De vuilniszakkenactie is een initiatief van Visit Friesland, Recreatieschap Marrekrit en de Friese regiomarketingorganisaties. Vanaf dit weekend vinden er in verschillende watersportdorpen events plaats om de opening van het watersportseizoen te vieren. Informatie over deze events en de Friese watersport vind je op www.friesland.nl/watersport. Over Merk Fryslân Merk Fryslân is de Destinatie Management Organisatie van Provinsje Fryslân en werkt vanuit een overkoepelende visie aan de toeristische ontwikkeling, positionering en het vermarkten van Friesland (Visit Friesland), de Wadden (Visit Wadden) en de zakelijke markt (Meet in Friesland).