DOKKUM - In Museum Dokkum is van 25 januari t/m 7 maart 2020 de expositie ‘Eachweid, schilderijen, tekeningen en aquarellen van Rein Halbersma’ te zien. In de expositie zijn ruim 30 werken van de in Kollum woonachtige kunstenaar.

Rein Halbersma (1949) is een Friese kunstenaar wiens werk je kunt onderbrengen in de categorie noordelijk realisme. Zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen laten de bezoeker het landschap van Noardeast Fryslân beleven.

Rein werd geboren in Leeuwarden en groeide op in Wanswerd aan de Streek. Al op jonge leeftijd bleek zijn aanleg voor tekenen. Na 1979 ging hij zich serieus aan de kunst wijden en volgde een tiental jaren lessen bij verschillende bekende kunstenaars. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren, bomen, landschappen en portretten waarvan de voorbeelden in de tentoonstelling te zien zijn.

“Wandelend, fietsend of rijdend in de auto beklijven beelden op mijn netvlies. In mijn gedachten ontstaat het beeld en de compositie”. Het levert herkenbare beelden op van de plekken en plaatsen in de regio, dok Lauwersoog, de centrale as, bos bij Feankleaster, een tjalk bij Dokkum, de zeedijk bij Wierum en Belgische trekpaarden bij Paesens.

Het werk van Halbersma is in 2020 op diverse locaties in het noordoost Friesland te zien, onder andere in Museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Later dit jaar verschijnt een boek over zijn leven en werk bij Uitgeverij Wijdemeer.

Het werk in de expositie Eachweid is, op een enkel kunstwerk na, te koop.

Informatie over openingstijden en activiteiten is te vinden op www.museumdokkum.nl.