LEEUWARDEN - Fryslân heeft er een nieuwe trots bij: Broodje Boppe. Broodje Boppe is het allereerste broodje dat volledig bestaat uit ingrediënten uit de Friese bodem. Het is niet alleen een culinair hoogstandje, maar vooral een sterk symbool voor de kracht van regionale ketens. Broodje Boppe is ontstaan door een samenwerking tussen Friese boeren, bakkers en chefs die samen werk maken van een circulaire toekomst. Het broodje is ontstaan naar het idee van MVO Nederland; het ontwikkelen van een duurzaam regionaal broodje zoals het Broodje Utrecht en Broodje Nimma. Juist in het Friese circulaire jaar lanceert Circulair Friesland Broodje Boppe: zo kan elke Fries op een hele concrete manier kiezen om mee te doen!
Van Friese grond naar Friese mond
Wat Broodje Boppe uniek maakt is dat alle ingrediënten van het seizoen zijn en lokaal met aandacht voor bodem zijn geteeld, gebakken en bereid. Het broodje is ontwikkeld door een viertal chefs die koken volgens het Dutch Cuisine gedachtegoed, (Kees Meinderts van de Mearkas, Marco Poldervaart van ’t Havenmantsje, Jarst Bekius van Post Plaza en Jouke-Piet Drijfhout van de Slotplaats), een viertal bakkers (Roel en Hielco Boonstra van Bakkerij By Boonstra, Marten Boonstra van Bakkerij Boonstra en Johnny de Vries van Bakkerij de Korenaar) en regionale food groothandel Boer en Chef. De unieke samenwerking laat zien hoe sterke verbindingen in de korte keten leiden tot een eerlijk, gezond én smakelijk product. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Interreg project 3ST.
Op 1 juli worden de eerste twee broodjes Boppe gelanceerd; de Geitenbreier met o.a. koolrabi en geitenkaas en de Bietweter met o.a. woudbonen en dry aged rode biet. Het idee is dat er met elk seizoen een eigen broodje komt.
Meer dan een broodje: een toekomstvisie
Broodje Boppe is meer dan een lekker broodje. Het is een verhaal over biodiversiteit, circulaire landbouw en lokale samenwerking. Elk seizoen kent zijn eigen variant van het broodje, steeds samengesteld met respect voor de bodem en de mens. Het laat zien hoe Fryslân smaakt als we kiezen voor duurzame verbindingen tussen boer, bakker, chef en consument.
“Broodje Boppe laat zien dat we door samenwerking tussen boeren, bakkers en chefs niet alleen iets heerlijks creëren, maar ook concreet bijdragen aan grotere maatschappelijke opgaven zoals gezonde voeding en een circulaire economie,” aldus projectleider Marlise Vroom. “Het broodje is daarmee een smakelijk voorbeeld van hoe regionale verbinding leidt tot systemische verandering.”
Eet Fryslân mooi
Circulair Friesland roept iedereen op om met Broodje Boppe te kiezen voor een mooiere provincie. Door lokaal te eten draag je bij aan een sterkere regio, een gezondere bodem en een duurzamer voedselsysteem. Meer weten? Kijk op www.broodjeboppe.frl