DOKKUM - Op 28 maart opent in Museum Dokkum de expositie ‘Alzheimer draag je samen. Een expositie over stichting Ik ben Wil die zich in en met de lokale samenleving sterk inzet voor mensen die te maken hebben met alzheimer. Met onder andere een VR-bril wordt gevisualiseerd wat dagelijkse uitdagingen kunnen zijn als je met alzheimer te maken hebt.

De expositie is opgedeeld in thema’s die over het dragen van alzheimer gaan. Het thema ‘Alzheimer draag je samen als familie’ gaat over de start van de stichting met de portretten en verhalen van de familie Vogt uit de periode dat Wil Vogt nog in leven was. Toen bij haar de diagnose alzheimer werd gesteld, is haar zoon Titus een campagne gestart om meer aandacht aan deze ziekte te geven. Met vijf openhartige en persoonlijke verhalen werd een bijzondere snaar geraakt in Dokkum en de regio. Alle portretten zijn in de expositie nog eens te zien en te lezen. Het campagneteam maakte na de campagne en het overlijden van Wil een doorstart als stichting. Tot op de dag van vandaag is de bedoeling het zelfde: aandacht vragen voor alzheimer.

‘Alzheimer draag je samen in de tijd’ laat de tijdlijn zien van de start van de campagne tot hoe de stichting zich nu inzet. Ook de betrokkenheid van vele ambassadeurs en sponsoren wordt getoond in de expositie, in het thema ‘Alzheimer draag je samen met betrokkenen’. Het thema ‘ Alzheimer draag je samen door te delen’ zoomt in op de verhalen uit het boek dat de stichting uitbracht, waarin mensen openhartig hun ervaringen met alzheimer delen. Met foto’s en quotes die fragmenten van het leven met alzheimer weergeven. Bezoekers hebben de mogelijkheid ook hun verhaal te delen in de expositie. Tijdens de expositie zijn ook een braintrainer en ZEN-stoel uit te proberen door bezoekers, beide zijn aan een verzorgingstehuis geleverd dankzij acties van de stichting. Een VR-bril geeft bezoekers de mogelijkheid in de wereld van iemand met alzheimer te stappen, en de dagelijkse uitdagingen die daar bij komen kijken.

De expositie ‘Alzheimer draag je samen’, over stichting Ik ben Wil wordt op 28 maart geopend door burgemeester Johannes Kramer en is tot en met 23 juni 2024 te zien in Museum Dokkum.