AMSTERDAM - Tientallen reddingboten met ruim 100 vrijwilligers voeren in een speciale intocht samen van IJmuiden naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brachten historische, moderne én internationale reddingboten een ode aan 200 jaar vrijwillige redders op het water. Naast de reddingboten van de KNRM voeren reddingboten van zusterorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland mee naar Amsterdam. Alle reddingboten zijn zaterdag 25 mei toegankelijk voor het publiek via Het Scheepvaartmuseum.

Historische en huidige reddingboten van de KNRM en reddingboten uit het buitenland worden geschut in de sluis van IJmuiden richting het Noordzeekanaal. Fotograaf Coen de Jong.

Begeleid door de Politie en Port of Amsterdam voeren de reddingboten in linie richting Amsterdam. Een indrukwekkend schouwspel met speciaal erewater om de schepen en vrijwilligers te verwelkomen. Ook partners, medewerkers en donateurs waren bij de intocht aanwezig. Jacob Tas, directeur KNRM: "Geweldig dat we met deze intocht het werk van onze vrijwilligers, al 200 jaar, extra in de spotlights kunnen zetten. Het is bovendien uniek dat ook onze internationale collega's onderdeel zijn van deze bijzondere dag."

Historische en huidige reddingboten van de KNRM en reddingboten uit het buitenland varen in optocht van IJmuiden naar naar Amsterdam op het Noordzeekanaal en het IJ. Fotograaf Nathan Reinds.

Op zaterdag 25 mei is het Nationale Reddingbootdag: waarbij de 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hun stations door heel Nederland openen voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.reddingbootdag.nl. In het kader van 200 jaar KNRM komt daar dus een extra, 46e, reddingstation bij: Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid is een 250-meterlang ponton aangelegd. Op vrijdag 24 mei wordt in Het Scheepvaartmuseum bovendien het eerste jubileumboek uitgereikt én een speciaal PostNL postzegelvel onthuld over 200 jaar KNRM.