DOKKUM - Op 4 maart 2021 heeft de gemeenteraad de gemeentevlag en bijbehorende wimpel van de gemeente Noardeast-Fryslân unaniem vastgesteld. De gemeentevlag is afgeleid van het gemeentewapen en kan gebruikt worden bij feestelijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de Lintjesregen, bij hoog bezoek of andere belangrijke evenementen.


Noardeast-Fryslân had nog geen nieuwe vlag

Op 1 januari 2019 zijn de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. samengevoegd tot de gemeente Noardeast-Fryslân. Voor de nieuwe gemeente was nog geen officiële gemeentevlag vastgesteld.

Het ontwerp is getoetst door de Hoge raad van de Adel
De Hoge Raad van Adel heeft een adviserende rol bij het ontwerpen van de gemeentevlag en -wimpel. De ontwerpen zijn door de Hoge Raad getoetst aan de geldende richtlijnen. Na vaststelling door de gemeenteraad wordt de vlag opgenomen in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel. De bijbehorende wimpel hoeft niet formeel te worden beschreven en vastgesteld.

De vlag en wimpel zijn afgeleid van het wapen
Het groen in het wapen verwijst naar het hoofdzakelijk agrarische karakter van de gemeente. De indeling geeft aan dat het om een kustgemeente gaat. De zespuntige ster is gekozen omdat dit hét gemeenschappelijke teken van de drie gemeenten is.