DOKKUM - Ruben van der Veen (11) van CBS Prins Bernhardschool in Kollum is gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân. Na een spannende verkiezing kwam hij als winnaar uit de bus. Op donderdagmiddag 13 juli zal burgemeester Kramer hem als de nieuwe kinderburgemeester installeren.


Benoeming en Installatie

Op donderdagmiddag 13 juli zal de gemeenteraad in zijn vergadering It Beslút, Ruben benoemen tot kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân.
Ruben zal als kersverse kinderburgemeester ook nog een toespraakje houden. Ruben is kinderburgemeester tot de zomer van 2024.

Wat doet de kinderburgemeester?

Een kinderburgemeester is aanwezig bij diverse evenementen. Bijvoorbeeld bij de intocht van Sinterklaas. Soms voert de kinderburgemeester ook ‘burgemeesterlijke’ taken uit. Zoals een openingshandeling of een toespraakje. De kinderburgemeester vertegenwoordigt alle kinderen in onze gemeente. Daarnaast zet de kinderburgemeester zich vaak ook in voor een bepaald doel of project.

Wat ging eraan vooraf?

Alle basisscholen van de gemeente Noardeast-Fryslân ontvingen een speciaal lespakket. Het lespakket bestond uit lesmateriaal, posters en aanmeldformulieren. Ook gingen er raadsleden naar de scholen toe. Zij vertelden over hun werk als raadslid en ze legden uit wat een kinderburgemeester zoal doet.

In totaal waren er zes aanmeldingen. Er was 1 aanmelding uit Hallum en 5 aanmeldingen kwamen uit Kollum. Eén kandidaat trok zich vlak voor de verkiezing terug.

De verkiezing was op woensdag 28 juni in de raadzaal van het gemeentehuis in Dokkum.
Vijf enthousiaste kandidaten gaven allemaal een korte presentatie. Ze vertelden waarom zij geschikt waren om de nieuwe kinderburgemeester te zijn. Ze kregen ook een opdracht om over een bepaald onderwerp een presentatie te doen. Na de finaleronde maakte juryvoorzitter Jannie van Midlum de winnaar bekend.