DOKKUM - Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft in deze tijd moeite om de rekeningen te betalen. Gemeente Noardeast-Fryslân werkt daarom samen met NSR (Nederlandse Schuldhulproute) om inwoners met financiële problemen te helpen. Inwoners kunnen vanaf nu gebruik maken van de online test op Geldfit.nl.

“Op it stuit hawwe hieltyd mear minsken te krijen mei finansjele swierrichheden. Dêrom is it wichtich om op tiid help te sykjen”, zegt wethouder Jouke Douwe de Vries. Foar in soad minsken is it net altyd dúdlik wer’t jo telâne kinne foar help. Geldfit is in tagonklike manier. Wy hoopje dat ús ynwenners op dy wize mear sicht krije op harren finansjele sitewaasje. Mei goeie advyzen. Sadat se oan 'e ein fan de moanne genôch jild oerhâlde om fan libje te kinnen.”

De test

Inwoners van gemeente Noardeast-Fryslân kunnen gebruikmaken van de test op Geldfit.nl. Door korte vragen krijg je inzicht in jouw financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies. Vanaf nu ontvang je ook een overzicht van hulp die beschikbaar is in de gemeente Noardeast-Fryslân. Denk aan lokale vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke schuldhulploketten. Mensen die liever bellen kunnen gratis gebruikmaken van telefoonnummer 0800-8115. Een medewerker denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.

Martin Suithoff, directeur NSR, vertelt:
“Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met zorgen om geldzaken. Deze zorgen kunnen snel oplopen in schulden. Dit willen we met Geldfit.nl en 0800-8115 voorkomen. En dat doen we niet alleen, maar samen met gemeenten, banken, verzekeraars en andere bedrijven.”

Geldzorgen bij ondernemers

Ook ondernemers kunnen soms flink last hebben van geldzorgen. Ondernemers in gemeente Noardeast-Fryslân kunnen nu terecht bij Geldfitzakelijk.nl. Want, zo vertelt Martin: “Ondernemers lopen andere financiële risico’s dan consumenten. Daarom is specifieke hulp hard nodig. Met Geldfit Zakelijk bieden we ondernemersgerichte tips, tools en hulpverlening.”