DOKKUM - Door het coronavirus krijgen de 4 mei herdenkingen een andere invulling dan u bent gewend. Er worden dit jaar geen grote herdenkingen bij de monumenten georganiseerd door de comités, plaatselijk belang en andere organisaties. Het is nu vooral spijtig omdat we samen 75 jaar vrijheid zouden herdenken en vieren. Dit kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom zendt RTV/NOF in samenwerking met de gemeente Noardeast-Fryslân en diverse comités op maandag 4 mei een herdenkingsprogramma uit.


4 mei thuis herdenken op TV, radio en online

Op TV, radio en online op 4 mei van 19.00 tot 19.58 uur herdenken we samen de oorlogsslachtoffers, in verbondenheid, in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Het programma wordt in de weken voorafgaand aan 4 mei opgenomen. Om 19.58 uur wordt overgeschakeld naar de landelijke TV.

Verschillende mensen uit de dorpen en Dokkum vertellen verhalen bij monumenten of graven, anderen dragen gedichten voor of noemen namen van gesneuvelden. Met het tonen van beelden en met gezang willen we een waardige herdenking tot stand brengen. Gaat u ook 75 jaar vrijheid met ons herdenken op 4 mei? Bekijk de uitzending vanaf 19.00 uur op RTV/NOF. De uitzending is te volgen via radio, tv en online en streams op social media.
Hierna wordt het programma's de hele avond op tv kanaal 20 (Kabelnoord) herhaald en is het terug te vinden op www.rtvnof.nl en YouTube van RTV NOF.

Kransen en bloemen leggen
De gemeente Noardeast-Fryslân heeft vijf gemeentelijke monumenten, namelijk in Dokkum, Ternaard, Metslawier, Ferwert en Kollumerpomp. In deze plaatsen wordt op 4 mei door een gemeentelijk bestuurder een krans gelegd, uiteraard zonder publiek.

In andere plaatsen wordt op 4 mei in stilte door een paar personen een krans of bloemstuk gelegd en wordt de Last Post geblazen, ook zonder publiek.

Het is niet toegestaan om met grote groepen gezamenlijk bloemen of een krans te leggen of aanwezig te zijn bij het monument. Het nationaal comité 4 en 5 mei geeft richtlijnen voor wat wel kan. Zo is het vlaggenprotocol aangepast. Op 4 mei mag de vlag de hele dag halfstok hangen. U kunt dit lezen op hun site: www.4en5mei.nl.

Heeft u vragen over de uitzending of over het leggen van de kransen/bloemen bij de monumenten? Dan kunt u mailen naar info@noardeast-fryslan.nl, t.a.v. Didi Boskma, team Kommunikaasje.