FRIESLAND - In 2023 werden er in Friesland 1.730 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 3,6% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 24,9% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral Leeuwarden bleek onveilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Friesland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Meeste diefstallen in Leeuwarden

In Leeuwarden sloegen criminelen vorig jaar 980 keer hun slag. De gemeente is hiermee zelfs goed voor meer dan de helft van alle fietsendiefstallen in de provincie. De top 5 Friese gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

  1. Leeuwarden: 980 meldingen van fietsendiefstal

  2. Smallingerland: 215 meldingen van fietsendiefstal

  3. Súdwest-Fryslân: 135 meldingen van fietsendiefstal

  4. Heerenveen: 110 meldingen van fietsendiefstal

  5. Waadhoeke: 45 meldingen van fietsendiefstal

In Vlieland en Schiermonnikoog werden in 2023 geen meldingen gedaan van gestolen fietsen.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Sterkste toename in Achtkarspelen

Niet overal in Friesland werden evenveel fietsen als gestolen opgegeven. In Achtkarspelen was bijvoorbeeld de sterkste toename. Hier waren vorig jaar 35 fietsendiefstallen: dat is 75% meer dan in 2022. Ook in Tytsjerksteradiel (+50%) en Waadhoeke (+28,6%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Friesland steeg het aantal fietsendiefstallen: in zeven gemeenten was juist een daling, waaronder in De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. In Heerenveen en Harlingen nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-33,3%).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023