DOKKUM - Er wordt opheldering geëist door de fracties van D66 en de PvdA over de praktijken van het mobiele slachthuis in Dokkum. Ze zinspelen op sluiting.

Medewerkers van de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit, dierenartsen en De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde uitten in een uitzending van RTL Nieuws kritiek op het Dokkumer slachthuis. Volgens hen zou het slachthuis dieronvriendelijk zijn.

Tjeerd de Groot, D66-Kamerlid, wilt dat de proef per direct stilgelegd wordt. Ook wilt hij dat het slachthuis onderzocht wordt naar de manier van doen en het gedrag naar handhavers, dierenartsen -en controleurs.

Meer dan 1200 dieren geslacht
Er zijn meer dan 1200 dieren geslacht in vier mobiele slachtunits sinds de start van de proef. Volgens de fractie zijn dat onmogelijk alleen maar noodslachtingen. De fractie denkt dat er ook zieke dieren geslacht zijn en dat is gevaarlijk voor de voedselveiligheid. William Moorlag van de PvdA oppert dat het systeem op dit moment de portemonnee van de veehouders op de eerste plaats heeft staan en niet het dierenwelzijn; het bespaart de kosten van destructie.

De Dokkumer directie dient deze week een klacht in tegen vier kritische NVWA-medewerkers. Dat werd aangekondigd in de Leeuwarder Courant. “Er is sprake van intimidatie en de smaad”, aldus directeur-eigenaar Henk Visser.

Waardevolle innovatie
Vorig jaar gaf Minister Schouten toestemming voor een proef met vier mobiele slachtauto’s in Noord-Nederland. Toentertijd zei ze dat het mobiele slachthuis in de strijd tegen voedselverspilling een waardevolle informatie innovatie zou zijn.

De bedoeling van een rijdend slachthuis is dat koeien die niet transportwaardig zijn wel gezond op de boerderij ter plekke gedood en verbloed kunnen worden. Het slachten gebeurt uiteindelijk bij de slachterij in Dokkum. Op dit moment zijn er al 1267 dieren gedood in één van de vier mobiele slachthuizen.