MUNEIN - Op dinsdag 16 maart 2021 wordt in de Friese plaats Mûnein een gerechtelijke reconstructie gehouden van het dodelijke steekincident dat op zaterdag 6 juni 2020 het leven kostte aan een 43-jarige man uit Almere.


Een ander slachtoffer, een 38-jarige man uit de gemeente Tytsjerksteradiel, werd die dag levensgevaarlijk verwond naar het ziekenhuis gebracht. De 27-jarige verdachte kon direct na het incident aangehouden worden buiten de woning waar het steekincident had plaats gehad. Een derde slachtoffer kon ontkomen door uit een raam te springen.

Buurtonderzoek
De recherche deed eerder al een uitgebreid buurtonderzoek, onderzocht het team forensische opsporing de woning en de omgeving en werden getuigen en de verdachte gehoord. De reconstructie moet meer duidelijkheid geven over de afgelegde verklaringen.

Bij de reconstructie – die wordt uitgevoerd en opgenomen door het Landelijk Video Reconstructie Team (LVRT) – zijn aanwezig: de rechter-commissaris, de advocaat van de verdachte, leden van het LVRT-team, verdachte, twee getuigen/slachtoffers, de zaaksofficier van justitie en twee tolken. De officier, de raadsman en de rechter-commissaris volgen van achter monitoren het beeld en het geluid van de reconstructie van afstand in een mobiele unit, waarbij de mogelijkheid bestaat vragen te stellen via de begeleider van het LVRT-team ter plekke.

Reconstructie zal enige uren duren
De plaats van de reconstructie wordt aan het directe zicht onttrokken door het plaatsen van schermen. De omwonenden zijn vooraf geïnformeerd over de reconstructie, die enige uren in beslag zal nemen. Rondom de plaats van de reconstructie zijn tijdelijke verkeersmaatregelen genomen om het verkeer om te leiden. De Mounewei is tijdens de reconstructie afgesloten voor verkeer.