KOLLUM - De politie is donderdag met verschillende eenheden aanwezig geweest in Kollum. Halverwege de ochtend kwam een melding binnen van een man met verward gedrag in een pand aan de Voorstraat. Die melding was zodanig dat de politie met verschillende expertises in Kollum kwam. De man is in de middag aangehouden in een woning in Kollum. Niemand raakte gewond. Er was, op de verdachte na, niemand in de woning aanwezig.

De melding over de man, die mogelijk een wapen bij zich zou hebben, kwam rond 11.00 uur binnen bij de Meldkamer Noord-Nederland. Al gauw daarna werd duidelijk dat hij zich alleen in een woning aan de Eskesstraat bevond. Om een veilige ruimte te creëren voor de omgeving, de hulpdiensten en de man werd de straat en directe omgeving afgezet. Na enige tijd werd de man door een gespecialiseerd team (DSI) uit zijn woning gehaald. Hij is naar een politiebureau gebracht voor een eerste verhoor en zorg.

Op social media verschenen diverse berichten over het incident. Daarbij verschenen ook berichten die inhoudelijk niet correct waren. Bij de politie is veel begrip voor vragen die letterlijk op straat maar ook digitaal worden gesteld. Vanwege de aandacht voor de omgeving, de inwoners van Kollum en de man met verward gedrag, kon de politie niet direct alle informatie delen. Na de aanhouding is het aan de politie om onderzoek te doen naar de achtergronden van het gebeuren in Kollum.

----update---- 25 maart 18.20uur

Na doorzoeking in de woning, vonden agenten meerdere nepvuurwapens. Deze waren nauwelijks van echt te onderscheiden. Burgers hebben de man gezien met één van deze nepvuurwapens. Dit wapen leek op een automatisch vuurwapen. Zij hebben daarom direct de politie gebeld. De 23-jarige man uit Kollum vertoonde verward gedrag.

Als de politie een melding als deze krijgt, reageren we daar altijd zéér serieus op. Voor de veiligheid van burgers, hulpverleners en in dit geval ook de man zelf. Hij is aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie en zal worden gehoord. Zowel het strafrechterlijke traject als het hulpverleningstraject wordt nu opgestart.