NOORD NEDERLAND - De Noordelijke Fraudekamer van de rechtbank Noord-Nederland veroordeelt een 35-jarige man voor het voorhanden hebben van leads en witwassen.


Voorhanden hebben van leads


De rechtbank heeft verdachte veroordeeld voor het voorhanden hebben van lijsten met niet openbare persoonsgegevens, zogenaamde leads.

Deze leads worden gekocht door cybercriminelen, vaak op het dark web. Aan de hand van deze leads lichten zij vervolgens mensen op door middel van bijvoorbeeld phishing en smishing.


Witwassen

Verdachte heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan het witwassen van een geldbedrag van ruim € 70.000,-. Dit bedrag is afkomstig uit (eigen) misdrijf, te weten het op grote schaal verhandelen van leads. Voor de leads kreeg verdachte onder andere betaald in bitcoin.

Verdachte zette de bitcoin vervolgens om in contant geld en leguanen.


Strafoplegging

De rechtbank legt aan verdachte een gevangenisstraf voor de duur van drie jaren op.

De rechtbank rekent het verdachte in het bijzonder aan dat hij gedurende een periode van ongeveer twee jaren grote hoeveelheden leads heeft aangeboden en verkocht. Op die manier heeft verdachte vele vormen van cybercriminaliteit in Nederland gefaciliteerd.


Ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel

Tot slot heeft de rechtbank vastgesteld dat veroordeelde wederrechtelijk verkregen voordeel heeft genoten ter hoogte van € 318.050,63, afkomstig uit de handel in leads en heeft de betalingsverplichting op dat bedrag vastgesteld.