DOKKUM - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een 35-jarige man veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor een poging tot doodslag op zijn ex-vriendin en brandstichting in haar woning in Dokkum. De vrouw liep ernstig letsel op en haar dochtertje, die boven lag te slapen, kwam in gevaar door brandstichting.


Het slachtoffer heeft geen herinnering aan wat er die nacht gebeurd is in haar huis. De aangehouden man had een aantal jaren een relatie met de vrouw gehad had en de vrouw had een melding bij de politie gedaan dat zij door hem werd lastiggevallen en bedreigd. De politie is een uitgebreid onderzoek gestart. Verdachte bleek de bewuste nacht twee keer weggeweest te zijn. De eerste keer kwam hij naakt thuis, de tweede keer vertrok hij met een sopje in een emmer.

Gevangenisstraf en schadevergoeding
De rechtbank ziet in de door de politie verzamelde bewijsmiddelen genoeg bewijs voor de beslissing dat verdachte de feiten heeft gepleegd. De rechtbank veroordeelt hem tot dertien jaar gevangenisstraf. De man moet de vrouw een schadevergoeding betalen van bijna 4.400 euro aan gemaakte kosten en 42.500 euro aan immateriële schade.